HİJYEN VE KALİTE STANDARTLARI
HİJYEN VE KALİTE
Z CATERİNG, “KALİTE" gönüllüsü bir firma olmanın sorumluluğu ile mutfaklarında ve projelerinde; satın almadan, servis sonuna kadar tüm süreçlerde, sektördeki en yüksek KALİTE’yi sağlamak amacıyla çalışmaktadır.
Ayrıca, tüm mutfak ve projelerimizde uygulanmakta olan Yönetim Sistemlerimizin etkinliği Hijyen & Kalite Yönetim Departmanında görevli Gıda Mühendislerimizce periyodik olarak denetlenmektedir.
Gıda ve Kalite yönetim sistemlerinin uygulamadaki etkinliğinin ölçüldüğü bu denetimlerde temel felsefe “sürekli iyileştirme” olup, denetimler bir eğitim süreci olarak gerçekleştirilmektedir.
Denetimler sırasında dezenfeksiyon işlemlerinin etkinliğinin izlenebilirliği için personelin ellerinden ve kullanılan ekipmanlardan sürekli numuneler alınmaktadır.
Denetim sonuçları Operasyon Yöneticileri ile paylaşılarak iyileştirme yöntemleri belirlenmekte ve sonuçlar birlikte takip edilmektedir. Değerlendirmeler üst düzey toplantılarla aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık periyotlarla takip edilmektedir.
Gıda Güvenliği, Toplam Kalite, Çevre, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı konularında sürekli eğitimler verilmektedir.
Tedarikçi seçimiyle başlayan Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemimiz, servis bitimine kadar geçen tüm süreçlerde çok özel tedbirler içermektedir.
Güvenli gıdanın kaliteli hammadde ile temini esasıyla Türkiye’nin kalite uygulamaları en güçlü tedarikçi firmaları ile çalışılmaktadır. Hammadde güvenilirliği, sürekli denetim ve analiz yöntemleri ile Hijyen Kalite Yönetim departmanımız tarafından sürekli izlenmektedir.
Depolarımıza gelen her ürünün kabul kriterlerine uygunluğu, deneyimli ve eğitimli yöneticilerimiz tarafından kontrol edilir. Depolarımız, sıcaklık, etiket, FİFO, ambalaj vb. konularda günde en az iki defa kontrol edilir.
Üretim planlamasında yine gıda güvenliği esasıyla planlama yapılır. Donmuş gıda, baharat, bakliyat vb. ürünler en az üç kez ayıklanarak üretim prosesine dahil edilir.
Çiğ sebze ve meyveler ayıklama işleminden sonra, mevsime ve ürününe göre en az 3 ila 5 kere yıkama makinesinden geçirilir daha sonra dezenfekte edilir, durulanır, soğuk ortamda muhafaza edilir.
Kızartmalık yağ konusu son derece önemlidir ve hassasiyetle izlenmektedir. ZCatering’de kızartmalık yağlar bir kullanımlıktır. Atık yağlar bir yasal zorunluluk olarak lisanslı aracı kurumlara teslim edilmektedir. Atık yağların kimyasal ve fiziksel analizleri takibimiz altındadır ve müşterilerimizle paylaşıma açıktır.
Personelimizin kişisel hijyeni en önde gelen konumuzdur. Bu nedenle, yarım saat arayla el yıkama, günde en az altı defa eldiven değiştirme, günde en az iki defa kıyafet yenileme, kolluk, maske kullanımı, detaylı sağlık taramaları rutin işlemlerimizdir.
Kullandığımız ekipmanlar, çalışma tezgahları, ayak havuzları günde üç defa dezenfekte edilmektedir. Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinde MSDS formlarına (Material Safety Data Sheet – Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) uygun ürünleri kullanmaktayız.
Yemeklerimiz pişme, sevkiyat, projelerde kabul ve servis öncesinde sıcaklık ve duyusal kontrollerden geçirilmektedir. Yemek muhafazası gıda güvenliğimiz için kritik kontrol noktası olup paslanmaz çelik gastronomlara yerleştirilen yemekler, thermoboxlarda sevkiyat edilmektedir.
Sevkiyat öncesi ve servis öncesinde günlük tüm yemek çeşitleri, kullanma ve içme suyundan alınan numuneler merkezimizde +4°C’lik dolaplarda 72 saat boyunca saklanmaktadır. İhtiyaç halinde, numuneler bağımsız akredite laboratuarlarda analiz ettirilmektedir.
Tüm temizlik- dezenfeksiyon işlemeleri, depolarda yapılan kontroller, girdi kontrol sonuçları, yemek pişirme- hazırlık basamakları, yemeklere yapılan kontroller ilgili personel tarafından kayıt altına alınarak geriye dönük olarak izlenebilirlik sağlanmaktadır.
İş ortaklarımızın güvenlik hassasiyetini en üst düzeyde karşılayabilmek için yemek sevkiyatı yaptığımız araçları kullanan şoförlerimiz, GBT taramasından geçirilmiştir.
Tüm işlemlerimizde, Çevre Yönetim ve İş Güvenliği / İşçi Sağlığı yönetim sistemleri istikrarlı bir şekilde uygulanmaktadır.